Şu kullanıcı olarak giriş yapıldı:
filler@godaddy.com
Şu kullanıcı olarak giriş yapıldı:
filler@godaddy.com
Merhaba arkadaşlar; bu paylaşımımda sizlerle STP yani diğer bir değişle Spanning Tree Protocol’ den bahsedeceğim. Bir ağ kurarken ya da topoloji oluştururken öncelikli amacımız her türlü şart altında sistemin çalışmasını sağlamaktır. Bunun için ilgili ağ içerisinde server, firewall, switch, router vb. gibi aktif ağ cihazlarını kullanırız. Birden fazla yedekli linklerin network üzerinde bir probleme sebeb olmaması ve çalışmaya devam edebilmesi için STP; bizim için büyük önem arz etmektedir.
STP; OSI Referans Modeli’ nin Layer 2 seviyesinde bir yönetim protokolüdür. Loop yani Ağ döngüleri, aynı hedefe giden iki veya daha fazla link’ in sonsuz bir döngüye girerek network içerisinde Broadcast storm(Yayın Fırtınası) oluşturur, bu durum tüm bant genişliğini işgal eder, bunun sonucu olarak ağ kullanılamaz hale gelir. Stp protokolünü kullanma amacımız özet olarak, yedek hatların aktif kullanabilir halde bekletilmesi, en kısa ve en hızlı yoldan iletişime devam etmek ve network üzerinde oluşan ağ döngülerinin (loop) oluşumunu engellemek olarak kısaca özetleyebiliriz.
STP protokolü kullanılan network içerisinde bulunan switchler, her iki saniyede bir BPDU (bridge protocol data units) mesajı gönderirler. Bpdu paketinin içerisinde bridge id, mac adresi, port id gibi bilgiler bulunur. Bridge id’ si en düşük cihaz ortamda root bridge olarak atanır.
Tüm cihazların bridge id si aynı ise mac adresi küçük olan root bridge olarak seçilir. Network üzerindeki diğer switch’ler root bridge seçilen switch’e en yakın yolu açık tutarlar. Bu yolu seçerken değerlendirdiği kıstaslar network yolunun mesafesi, hop sayısı ve gidilen yolun bant genişliğidir. Bu hesaplama biçimine cost denilmektedir.
Spanning Tree Protokolü çeşitleri global olarak STP, RSTP ve MSTP’ dir. Diğer vendor’ ların kendilerine özel protokolleri de mevcuttur. Cisco’ nun PVST ve RPVST olarak iki protokolü, ayrıca Juniper network’ ün VSTP protokolü bulunmaktadır.
İlk geliştirilen protokoldür. Amacı L2 seviyesinde oluşan döngüleri engellemektir. Root port harici portlar bloklanır. Aktif kullanılan root port’ ta herhangi bir kesinti oluşması durumunda yeniden bir rota hesaplamaya ihtiyaç duyar. Portun bloklamadan dinlemeye geçişi 20 saniye, dinlemeden öğrenmeye geçiş süresi 15 saniye, öğrenmeden yönlendirmeye geçiş süresi de 20 saniyedir. Bu süre ortalama 55 saniyelik bir rota hesaplama süresi vardır. Bu süre içerisinden hiçbir cihaz birbirlerine erişemez. Zaman duyarlı, kritik öneme sahip uygulamalar çalışan networklerde istenilen bir durum değildir.
Rstp, stp’ nin geliştirilmiş halidir. Zamanla 55 saniyelik bir süreyi tolere edemeyecek yeni ağlar kurulmaya başlanınca RSTP protokolü geliştirilmiştir. STP’ den farklı olarak portu bloklama yerine discarding (yok etme) metodu kullanır. DESIGNATED durumundaki bloklanan (discartding) port cost hesabını yaparak hazır olarak beklemekte, root portta oluşan herhangi bir arızada designated port devreye girmektedir. Bu süre farklı vendorlara göre 1 sn ile maksimum 15 sn arasındadır.
MSTP (çoklu kapsayan ağaç protokolü), stp ve rstp protokollerinin geliştirilmiş halidir. Mstp, rstp gibi çalışır fakat rstp’ den ayıran farkı switch üzerinde bulunan diğer linkler bloklanmaz. Her link' ten farklı vlan' lar geçirerek bize yük dengeleme (Load balance) sağlar. Çalışan linklerde oluşan problemde ise üzerinde bulunan vlan' ı diğer linkler üzerine aktarır.
Ethernet çerçevelerinin TTL değeri yoktur.Switchler kendilerine gelen ve hedefi bilinmeyen paketleri kendine gelen port hariç diğer bütün portlardan flood (yollar) eder. Aynı paketin dönüp dolaşıp yine aynı switche gelmesi demek loop oldu demektir. Bu döngü switch kapatılana kadar artarak devam eder. Bir süre sonra switch döngü sorunundan dolayı down olur ve hizmet veremez duruma gelir.
STP nin görevi networkteki döngüleri (loop) engellemek ve önlemek olduğunu biliyoruz. Bunu gerçekleştirebilmesi için her hedefe sadece 1 yolun aktif olarak çalışmasını sağlaması gerekir. STP belirli interfaceleri yedekleme ve engelleme durumuna getirir. Diğer yol kullanılamaz duruma geldiğinde yedeği aktif yapar.
STP ilk olarak bütün yolların içinde bulunduğu bir topoloji veri tabanı oluşturur. Sonra yedek linkleri ortadan kaldırmak için STA (spanning tree algorithm) algoritmasını çalıştırır.
STP 3 basamaklı yapısı
En çok kullanılan Cost değerleri:
10 mbps 100 cost
100 mbps 19 cost
1 gbps 4 cost
10 gbps 2 cost
Root Bridge seçimi
Root Bridge Ayarlamak
I. yol
Priority düşük olan switch root bridge olur. 0 her zaman root olsun, 61440 hiçbir zaman root olmasın demektir.
core(config)#spanning-tree vlan 1 priority 16384 (varsayılan değer 32769)
II.yol
Bütün switchler aynı priority sahipse ,
core(config)#spanning-tree vlan 1 root primary (Bu düşük priority sahip switchi iptal etmez.)
Yandaki fotoğrafta ilgili komut yardımıyla spanning tree durumunu görüntüleyebiliriz. Baktığımızda priority değeri 4096 olan SW Root seçilmiştir.
Root Bridge Seçimi Nasıl Yapılır?
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.
Soru ve görüşleriniz için, anasayfa kısmında yer alan iletişim bilgilerimden ulaşabilirsiniz.