Şu kullanıcı olarak giriş yapıldı:
filler@godaddy.com
Şu kullanıcı olarak giriş yapıldı:
filler@godaddy.com
RIP, uzaklık vektör algoritması ile çalışan ve yönlendirmeleri hesaplamak için Bellman-Ford algoritmasını kullanan bir protokoldür. RIP, yönlendirici cihazların tablosunda Administrative Distance (AD) 120 olarak yer alır. RIP protokolünü kullanan Router, en iyi yol seçimi yaparken sadece geçtiği cihaz yani Hop Count sayısına bakar ve maksimum hop count sayısı 15 dir. Yani bu durum; bir router' ın en fazla 15 adet Router geçebileceği anlamına gelir. Eğer bu sayı aşılırsa, yani 16.hop a gelinince Destination Unreachable uyarısı alınır.
RIP ile tanımlanan routerlar her 30 saniyede bir kendisinde tanımlı olan networkleri komşu routerlarına iletirler. Burada dikkat edilmesi gereken bir konu, RIP ile tanımlanan bir networkün bağlı bulunduğu interface’ i, aynı zaman da routing update gönderilecek bir interface olarak seçiyor olmamızdır.
RIP; version 1 ve version 2 olmak üzerek ikiye ayrılır.
- Classfull mantığıyla çalışır.
- Update işlemlerinde subnet mask bilgisi taşımaz
- Güncellemelerini 255.255.255.255 brodcast yayını üzerinden duyurur.
- Split Horizon ve Split Horzon with poison reverse özelliklerini destekler.
- RIPv1 kullanılırken kimlik doğrulama yapılmaz.
- Classless bir protokoldür.
- Update işlemlerinde Subnet Mask bilgisini taşır. Kullanılan ağda subnetting yapılabilir.
- Periyodik güncellemelerini 224.0.0.9 multicast yayını üzerinden duyurur.
- VLSM(Variable Lenght Subnet Mask) destekler.
- RIPv1 kullanan bir Router RIPv2 güncellemelerini kabul eder. Fakat RIPv2 kullanan bir Router sadece RIPv2 güncellemelerini kabul eder.
- Auto Summarization vardır ve default olarak açık durumdadır.
Bir network yapısında subnetting işlemi gerçekleştirilmişse, yapılan bu subnetting işlemini dikkate almadan networkün bölünmemiş hali özet bilgi olarak karşı Routerlara iletilir ve classfull gibi çalışır. Bu komut devre dışı bırakılırsa, RIPv2 tüm alt ağlardaki subnet mask bilgilerini diğer Routerlar ile paylaşır.
Bir Router kendi directly connected networkünü başka bir router’dan da öğrenirse öğrendiği bilgiyi çöpe atar. Ayrıca router’ın ağ üzerinde herhangi bir değişiklik olduğunu anladığında bu değişikliği, öğrendiği interface haricindeki interface’lerden yayınlamasını sağlar. Böylece router’lar değişikliği sadece bir yönde yayınlarlar.
Split Horizon Disable edildigi zaman Routerlar Routing Table’ larinda ki butun networkleri ve herhangi bir interfacelerinden ogrendikleri butun networkleri update edeceklerdir.
Router’ların yönlendirme tablosuna hop count değer 16 olarak yazılan bir yönlendirmedir ve hedef adresin erişilemez olduğunun router’lar arasında bilinmesini sağlar.
Routing Table, da bir degisiklik oldugu anda Routerlar tarafinda gonderilen updatelerdir. Topoloji degistigi anda bunu farkeden Router periodic update suresini beklemeden degisikligi komsu Routerlarina bildirir.
Triggered Updateler Route Poisoning ile tumlesik calisirlar.
RIP çalıştıran yönlendiriciler tarafından değiş tokuş edilen yönlendirme bilgileri için varsayılan zamanlama 30 saniyedir. Yönlendiriciler, Güncelleme zamanlayıcısını kullanarak yönlendirme tablolarını periyodik olarak değiştirirler.
180 saniyeye kadar güncelleme gelmezse, hedef yönlendirici bunu geçersiz kabul eder. Bu senaryoda, hedef yönlendirici işareti atlama bu yönlendirici için 16 olarak sayılır.
Bu, yönlendiricinin komşu yönlendiricinin yanıt vermesini beklediği süredir. Yönlendirici belirli bir süre içinde yanıt veremezse, ölü ilan edilir. Varsayılan olarak 180 saniyedir.
Varsayılan olarak 60 saniyedir. Bu zamanlayıcı, rota geçersiz ilan edildikten sonra başlar ve 60 saniye sonra, yani süre 180 + 60 = 240 saniye olacaktır.
R1(config-router)# timers basic
R1(config-router)# timers basic 20 80 80 90
IGRP, Cisco tarafından geliştirilmiş bir "Distance Vector Protocol" dür. Cisco tarafından geliştirildiği için bu protokolü kullanan cihazların Cisco olması gerekmektedir. Temel olarak bakıldığında RIPv1’de bulunan bazı eksikleri gidermek ve Cisco firmasının kendisine ait bir protokolü olması amacıyla geliştirilmiştir. IGRP de RIP gibi sınıfsal (classful) bir protokoldür.
IGRP’de olabilecek en büyük "hop count" (basamak sayısı - paketin ulaştığı yönlendirici sayısı) değeri 255’dir ve basamak sayısı değeri sadece 15 olan RIP’e göre oldukça önemli bir gelişmedir. Bununla birlikte yönlendirme metriği olarak kullanılan tek özellik hop sayısı değildir. RIP’den farklı olarak IGRP, hat gecikmesi, bant genişliği, güvenilirlik ve yük durumunu da metrik olarak kullanır.
IGRP' nin özellikleri şu şekildedir:
NOT: RIP ile IGRP arasındaki en büyük fark, Autonomous System (AS) adı verilen numaradır. IGRP de aynı AS numarasına sahip routerler iletişim kurabilir.
Administrative Distance değeri 100 dür. Ve dolayısıyla aynı router içerisinde RIP ile birlikte kullanılması durumunda, IGRP tercih edilecektir. Yani Router, en iyi yol seçimini IGRP mantığından hareketle gerçekleştirecektir.
Cisco tarafından geliştirilen ve uzun bir süre Cisco tarafından kullanıldıktan sonra diğer firmaların da kullanımına sunulan; bandwidth (bant genişliği), delay (gecikme), yük ve güvenirlik gibi metrik hesaplarını yaparak yönlendirme yapan dinamik yönlendirme protokolüdür.
Protokol çalıştığında, routerlar interface yani portlarından “Hello” paketi göndererek komşuluk kurarlar ve komşuluk tabloları oluştururlar. 5 saniyede bir komşu routera hello paketi gönderilir ve 15 saniye içerisinde cevap alınamazsa komşuluk silinir. Yapılan komşuluklar “Acknowledgement” paketi ile onaylanır. Query(sorgu) paketi ile ağda herhangi bir değişiklik olup olmadığı kontrol edilir ve gelen Reply(yanıt) paketine göre yeni tablolar oluşturulur. Tüm bu işlemler RTP (Reliable Transport Protocol) ile gerçekleştirilir.
Yönlendirme tablosu yapılırken bir tane ana rota, bir tane de yedek rota yazılır. Böylece ana rotada herhangi bir problem olduğunda hızlıca yedek rotaya geçilir. Ayrıca yedek rotaya geçildiğinde de ayrıca yeni bir yedek rota daha hesaplanır.
Metrik hesabında normalde 5 tane parametre bulunur (K1: bandwidth ,K2: load, K3: delay, K4:reliability, K5: MTU (Maximum Transmission Unit))
Genellikle K1 (Bandwidth) ve K3 (delay) parametreleri kullanılır. Bu parametreler ön tanımlı olarak metrik hesabında tanımlanmıştır. Çok gerekli olmadıkça diğer parametrelerin aktifleştirilmesi tavsiye edilmez. Çünkü metrik değerlerin aynı olmaması durumunda yönlendiriciler arasında komşuluk kurulamayabilir.
Metrik hesabı (BW ve delay olduğunda)
Metrik = (Bandwidth + Delay) * 256
EIGRP’de eğer metrik değerler aynı değilse yönlendiriciler komşuluk kurmaz. Bu yüzden ön tanımlı ayarlar dışına çıkılmaması tavsiye edilir.
Bandwidth : Kaynak arayüzden (interface) hedef arayüze ulaşıncaya kadar geçilen arayüzler arasındaki en düşük bandwidth. (Burada bahsedilen ağın bant genişliği değil, arayüzlerin bant genişliği)
Delay (Gecikme) : Hedef ağa ulaşıncaya kadar geçilen tüm arayüzdeki gecikmelerin toplamı.
show ip protocols komutu ile metric hesabında hangi değerlerin hesaba katıldığı görülebilir.
EIGRP ile ilgili ufak bir giriş yapalım.
OSPF yani Open Shortest Path First, RFC 2328 de tanımlı bir Link-State yönlendirme protokolüdür. Daha önce de bahsetmiş olduğum Link-State protokollerde; ilgili routing cihazı, bağlı olduğu tüm network yapısının bilgisine sahipti. İlgili ağ üzerinde herhangi bir değişiklik meydana geldiğinde, “Triggered Updates” paketleri ile bu veriler ilgili routing cihazlarında güncellenir.
OSPF kullanılan bir ağ içerisinde herhangi bir değişiklik meydana geldiğinde, herhangi bir router eklenilip ya da çıkarıldığında, ağ içerisinde yer alan routerlar birbirlerine bağlantı durumu bildirimleri gönderir. Ağ içerisinde herhangi bir değişiklikte, değişiklikten etkilenen Router bulunduğu ortamdaki diğer Router’ lara LSA paketleri gönderir. Diğer Router’ lar almış oldukları bu LSA paketleri ile ağ topolojisini ve routing (yönlendirme) tablolarını günceller.
Area’lar mantığı ile çalıştığı için büyük ağları ayrı area’lara bölerek yönlendirme tablosunun büyüklüğünü ve ağın karmaşıklığını azaltmış olur. Böylece ilgili ağın yönetimi kolaylaşır.
- Area ve AS (Autonomous System) kullanır.
- CIDR ve VLSM destekler
- Vendor bağımsız çalışır. (Komutları değişiklik gösterebilir fakat teknoloji aynıdır.)
- Administrative Distance değeri 110’ dur.
- Bir hedefe gitmek için en düşük maliyeti hesaplamak amacıyla SPF algoritmasını kullanır.
- Komşu Router’lara her 10 saniyede bir “Hello” paketi gönderir.
- Dead time süresi 40 saniyedir. (Hello time x 4)
- 224.0.0.5 ve 224.0.0.6 IP adresleri sayesinde Multicast update yaparlar.
- OSPF’ de hop count sınırlaması yoktur. Routerlar birbirlerine “point to point” bağlıdırlar.
- Area 0; Backbone Area olarak kabul edilir.
- En düşük maliyetli yol en iyi yoldur.
- Subnet Mask üzerinde Netmask yerine Wildcard Mask kullanılır.
- Brodcast olmayab bir networkte, hello paketi gönderme süresi 30 saniyedir.
Netmask: 255.255.255.0 - Wildcard Mask: 0.0.0.255
Netmask: 255.255.224.0 - Wilcard Mask: 0.0.31.255 (255.-224=31)
İlgili Router’ ın kendisine bağlı olan komşu cihazların bilgisini bu tabloya kaydeder.
Bu tablo komşu cihazların bağlantı durum bilgilerini tutmaktadır. Ayrıca diğer komşu Router’ların da üzerinde bulunan yönlendirme tablosu bağlantı durum bilgilerini de tutar.
En kısa yol için rota bilgilerini tutar.
OSPF, ağda bir değişiklik olduğu zaman güncelleme paketi üretir. Bir bağlantının durumu değiştiğinde, bunu tespit eden yönlendirici, LSA (Link-State Advertisement - Hat Durumu İlanı) denilen paketi yayınlar. LSA paketi, bütün komşulara iletilir. Her yönlendirici cihaz LSA’nın bir kopyasını alır, LSDB (Link-State Database - Hat Durumu Veritabanı) ‘ yi günceller ve LSA’yı komşu yönlendiricilere iletir. Gönderilen bu LSA sayesinde bütün ağ, ağdaki değişikliği algılayıp bunu yeni topolojiye yansıtır. LSDB, hedef ağa giden en iyi yolu hesaplamak için kullanılır.
Bir link-state protokolü olan OSPF, komşu Router’ların Up ya da Down durumlarını anlamak için hedefe gidilecek en kısa yolu seçer ve her 10 saniyede bir değişiklik var mı ya da yok mu diye “Hello” paketleri gönderir.
Hello paketleri içerisinde;
- Hello and Dead Interval: 10 saniyede bir gönderilen hello paketlerinin süresidir.
- Neighbors: Etkileşimde olunan komşu Rotuer’ların sayısıdır.
- Area ID: İletişim kurulan Router’ların Area ID’leridir.
- Router ID: Router’ ı tanımlayan 32 Bitlik ve tek olan numaradır. Router ID, Router’ın aktif olan interface’lerindeki en yüksek IP adresidir. Router’ da Loopback IP adresi tanımlanmışsa o adres aynı zamanda Router ID’ si olur. Eğer loopback adresi tanımlı ise, her ne olursa olsun Router ID kesinlikle loopback adresi olur.
- DR and BDR IP Adress: Designated Router ve Backup Designated Router. DR; networkteki yönlendirme bilgilerini kendine toplayıp diğer Router’lara dağıtrır. BDR ise; DR’ın yedeği olarak çalışır ve DR aktif olmadığı durumda BDR devreye girer. DR ve BDR seçimleri Router ID bilgilerine göre yapılır. Networkteki en yüksek Router ID değerine sahip Router DR olarak seçilir. İkinci en büyük olan ise BDR seçilir.
- Router Priority: En yüksek priority değerine sahip olan Router, DR olarak seçilir. Eğer Router’ların priority değerleri aynı ise, bu durumda Router ID değeri en yüksek olan Router DR olarak seçilir. Default priority değeri 0’ dır.eğeri 0’ dır.
İlgili network ortamına herhangi bir Router eklenip ya da çıkarılması durumunda, Trigger Update ile LSA paketleri komşu Router’lara gönderilerek, LSA paketi alan tüm routerlar kendi LSA tablolarını günceller. Aynı area içerisindeki tüm routerlar ortak veri tabanı olan LSDB’ ye sahiptirler.
OSPF protokolünde Hello (Merhaba) paketlerine gelen cevaplara göre LSA paketleri gönderilmeye başlanır. LSA paketleri içerisinde yönlendiricilerin bağlantıları, arayüzleri ve hat durumu bilgileri yer almaktadır. LSA paket alışverişini yapan her yönlendirici kendisine ait bir LSA tablosu bulundurur ve oluşturulan bu LSA tablosu diğer yönlendiricilere gönderilerek, ağ içerisindeki bütün yönlendiricilerin birbirilerinin LSA tablosunu öğrendiği bir veritabanı oluşması sağlanır. Oluşturulan bu veritabanı sayesinde ağ içerisindeki yol bilgisi ve mesafe hesaplanır. SPF algoritması yardımıyla ağ topolojisi çıkarılır ve 30 dakikada bir bu işlem yeniden gerçekleştirilir. Ağ üzerinde herhangi bir değişiklik yoksa güncelleme yapılmaz ve Hello paketleri dışında ağda herhangi bir trafik oluşturulmaz.
İlgili değişiklik sonrasında metrik hesaplaması yeniden yapılarak yol bilgisi ve mesafe yeniden hesaplanır.
Network üzerinden herhangi bir değişiklik yoksa, güncelleme yapılmaz ve networkta dolanan tek trafik hello paketleridir.
RIP,IGRP ve EIGRP gibi distance vector routing protokolleri ailesine dahil protokollerde yönlendirme kararı, doğrudan bağlı komşu routerlardan alınan bilgiye göre yapılır. Fakat OSPF gibi link-state routing protokolleri ailesine dahil protokollerde, her router aynı area(bölge) içindeki tüm networkün topolojisini barındıran ve LSDB(Link-State Database) adı verilen bir veri tabanında barındırılan bilgiye göre yönlendirme kararını verir.
Routerların sahip oldukları LSDP, aynı area içindeki diğer routerlardan alınan LSA’ler (Link-State Advertisement) vasıtasıyla oluşturulur. LSA’ler periyodik olarak değil, networkte herhangi bir değişiklik olduğunda gönderilirler ve routerların ve linklerin durumlarıyla ilgili gerekli bilgileri barındırırlar. LSA’ler routerları çeşitli açılardan bilgilendirmek amacıyla çeşitlere ayrılmışlardır. Bu çeşitleri incelemeden önce OSPF ‘te görev alan router türlerini inceleyelim:
Aynı area’da bulunan ve aynı LSDB’ye sahip routerlara internal router adı verilir.
Area 0’a yani backbone area’ya bağlı routerlara backbone router adı verilir.
ABR’ler farklı arealar arasında bağlantı sağlayan routerlardır. Bağlı olduğu her area için farklı bir LSDB’ye sahiptir. ABR’ler bulundukları area’lar ile ilgili routing bilgilerini summary route biçiminde diğerlerine duyurabilirler. ABR’ler routing bilgisini ilk olarak backbone’a iletirler. Daha sonra bu routing bilgisi backbone tarafından diğer ABR’lara iletilir.
En az bir arayüzü dış bir networke bağlı olan routerlardır. Bu network farklı bir routing protokolü çalıştıran bir networktür. Böylece ASBR’lar OSPF harici network bilgisini OSPF networküne taşıyan veya tam tersini yapan routerlardır.
OSPF networkünde LSDB’yi oluşturmak için yukarıdaki router türleri arasında LSA’ler vasıtasıyla bilgi paylaşımı yapılır. Bu bilgi paylaşımının biçimine göre görevleri ve türleri farklı LSA’ler vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir:
Her router’ın kendi area’sı içindeki routerlar için oluşturduğu LSA’lerdir. Böylece her router kendine doğrudan bağlı linkler ile ilgili diğer routerları bilgilendirebilir. Bu tip LSA’ler sadece aynı area içinde dağıtılırlar.
Network LSA’leri DR’lar (Designated Router) tarafından dağıtılırlar. Network LSA’leri, aynı network segmentine bağlı routerları listeler ve diğer routerlara bildirir. Böylece her router aynı network segemntindeki diğer routerlardan haberdar olur. Network LSA’leri de aynı area içinde dağıtılırlar. Farklı bir area’ya dağıtılmaları mümkün değildir.
ABR Summary LSA’leri ABR routerlar tarafından dağıtılırlar. Bir area içindeki networkler diğer arae’lara ABR Summary LSA’ler tarafından duyurulur. Summary işlemi varsayılan olarak routerlarda açık değildir. ABR routerların bu summary işlemini gerçekleştirmesi için aşağıdaki komut ABR routerda çalıştırılmalıdır:
Router(config-router)#area area-id range address mask [advertise-not advertise] cost cost
ASBR Location LSA’leri ABR routerları tarafından eğer networkte ASBR router bulunuyorsa, kendi area’larına bu ASBR router’a ulaşmak için gerekli olan rota hakkında bilgi verirler.
OSPF networkü dışındaki networklere ilişkin routing bilgisi ASBR’ler vasıtasıyla ASBR Summary LSA’leri ile bildirilirler. Buna redistribution da denir. Dış networklerle ilgili bu summary işleminin gerçekleştirilmesi için ASBR üzerinde aşağıdaki komut işletilmelidir:
Router(config-router)#summary-address address mask [not- advertise] [tag tag]
Bu tip LSA’lar, OSPF in çoklu gönderim eklentileri (Multicast OSPF – MOSPF) için ayrılmıştır. Ancak zaten genel olarak kullanımda olmayan MOSPF, OSPF versiyon 3’ten sonra iyice kullanılmamaya başlandığı için, şu anda Tip 6 LSA’lar kullanımda değildir. Gelecekte tekrar kullanıma alınabilir.
LSA’lar, ABR’lere NSSA alanına aktarılan bu dış yollar hakkında bilgi vermek için kullanılır. Alan Sınır Yönlendiricisi daha sonra bu LSA’ları 5 harici LSA’ya çevirir ve OSPF ağının geri kalanına normal olarak aktarır
Bu tip LSA’lar sadece yerel ağda yayılıp, OSPF versiyon 3 te kullanılmak üzere IP versiyon 6’nın desteklediği yerel-hat (link-local) adreslerini ve IPv6 adreslerini yayınlar. Ancak tip 8 LSA’lar OSPFv2 de, BGP(Border Gateway Protocol) adlı yönlendirme protokolünün yerini tutabilmesi için, bu protokolün taşıdığı özellikleri yayınlamak için amaçlanmıştı. Fakat çoğu yönlendirici OSPFv2’deki bu özelliği desteklememekteydi.
LSA Type 9 in OSPFv2 (IPv4) is defined as a Link Scope Opaque LSA for carrying OSPF information. For OSPFv3 it’s redefined to handle a communication prefix for a special area type called Stub Area.
Bir area oluşturulduğunda default olarak normal area ‘dır. Area 0, sadece normal area olarak çalışır. Normal area ‘yı diğer area çeşitlerinden ayırabilmek açısından alttaki özellikleri anlamak yararlı olacaktır.
Başka area ‘lardan summary LSA ‘ler kabul edilir. External LSA ‘ler kabul edilir.
Default LSA ‘ler (default route) kabul edilir. Area 0, stub veya nssa olarak tanımlanamaz.
Otonom sistem dışındaki yönlendirme bilgilerini kabul etmezler. Bu amaç uğrunda 4. ve 5. tip LSA’lar engellenir.
Network’de çok fazla extarnal route olması durumunda alt-alanlarda diğer alanlardan gelen external route’ların filtrelmesi istenebilir. Zira bu alanlarında tek çıkış noktası backbone alanıdır. Bu durumda ABR tarafından o alana diğer alanlar hakkında bilgi ve type-3 default route gönderilir.
Bu durumda ABR tarafından o alana sadece type-3 default route gönderilir. Diğer alanlardan gelen bilgiler filtrelenir, diğer alanlar da bulunan routerlar veya linkler hakkında bilgi gönderilmez.
Stub alanlara ek olarak, diğer alanlardan gelen özet rotaları da kabul etmezler. Diğer alanlarla ve başka yönlendirme protokolleriyle olan tüm iletişim, alan sınır yönlendiricisindeki varsayılan rota üzerinden halledilir. Bu tip alanlar, normal stub alanlardan fazla olarak tip 3 LSA’ları da engeller.
NSSA’lar stub alan özelliklerini taşırken, fazladan bir özellik olarak otonom sistem sınır yönlendiricileri de bulundurabilirler.
NSSA’lara ek olarak, alan dışından gelen özet rotaları kabul etmezler. Yani NSSA’lara ek olarak tip 3 LSA’ları da engellerler.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.
Soru ve görüşleriniz için, anasayfa kısmında yer alan iletişim bilgilerimden ulaşabilirsiniz.