Frame Relay, geniş ağ alanları üzerinden yüksek hızlarda hizmet veren, kiralık hatlara göre daha verimli ve ucuz bağlantı imkanı sağlayan bir teknolojidir. Frame Relay, verileri paketler (frame) halinde iletir. Veri taşınmasını ve verilerin sinyalleştirilmesini ilgili arayüz tanımlaması ile gerçekleştirir. Bu arayüzler birden fazla kullanıcının haberleşme kaynaklarının paylaşılması esasına dayanır. Ağa bağlanan tek bir hat ile birden fazla noktaya haberleşme imkanı sağlar. İki uç arasında sürekli ayrılmış özel bir hat yerine, gereksinim duyuldukça kullanılan geniş ağ bandı bu noktada kullanılır. Frame Relay gönderilen verilerin çoklamasında ve devre anahtarlamasında, band genişliğini her bir devre yolu için ağı kullanarak sürekli bir yol oluşturur, bu olay veri gönderimi süresince devam eder. Frame Relay, ağ aracılığıyla sanal devreler kurar.
Frame Relay DTE, Data Terminal Equipment (Veri Terminal Cihazı), kullanıcı verisini uygun şekilde paketleyerek Frame Relay DCE'ye, Data Communications Equipment (Veri İletişim Cihazı), iletir. Frame Relay ağ arayüzü gelen veriyi inceleyerek geçerli bir adres içerip içermediğini tesbit eder ve FCS, Frame Check Sequence (Yapı Kontrol Sırası), işlevini çalıştırır. Gelen çerveve bu işlemlerden geçebilirse, ağa kabul edilir ve varış noktasına doğru gönderilir. Eğer geçemezse ağa kabul edilmez (Discarded).
Her türlü ses, video ve veri noktadan noktaya taşınabilir. Frame Relay, internet erişiminde de oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Birçok servis sağlayıcının Frame Relay erişim olanağı vardır. Özet olarak Frame Relay servisi,
1. Internete erişim
2. Ofisler arasında bağlantılar için kullanılır.
Bant genişliği paylaşımına imkan veren tasarıma sahiptir.
Yerel ya da ülke uzamına ölçeklenebilir.
Değişken yoğunlukta veri akışı imkanı sağlar.
Düşük gecikme ve yüksek verimlilikle çalışır.
Omurga ağ (backbone network) yapısındadır.
4,096 byte’a kadar değişken çerçeveleri işleyebilir.
64Kbps-45Mbps’e kadar hız sağlayabilir.
Kiralık hat maliyetlerini 30-50%’ye kadar azaltır
Frame Relay, telekomünikasyon şirketlerinin uzun mesafeler boyunca veri iletmesi için geleneksel olarak uygun maliyetli bir yol sağladı. Şirketler teknolojilerini kademeli olarak diğer Internet Protokolü (IP) tabanlı çözümlere taşıdıkları için bu teknoloji popülerlik düzeyini azaltmıştır.
Yıllar önce pek çoğu Asenkron Aktarım Modu (ATM) ve Frame Relay'ı doğrudan rakip olarak gördü. ATM teknolojisi, Frame Relay'den önemli ölçüde farklıdır - değişken uzunluklu paketlerden ziyade sabit uzunluk kullanmak ve çalışmak için daha pahalı donanım gerektirir.
Frame Relay, MPLS - Multi-Protocol Label Switching'den çok daha güçlü bir rekabet ile karşı karşıya kaldı. MPLS teknikleri, daha önce Frame Relay ya da benzer çözümlere ihtiyaç duyabilecek Sanal Özel Ağ (VPN) çözümlerini etkin bir şekilde etkinleştirmek için Internet yönlendiricileri üzerinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.
Soru ve görüşleriniz için, anasayfa kısmında yer alan iletişim bilgilerimden ulaşabilirsiniz.